Atmosferik araç kullanıcıları chip tuning (Motor Güçlendirme) işleminin genellikle fark yaratmayacağını düşünürler. Fakat bu yazımızda bu tezi çürüteceğiz. Çünkü atmosferik motorlarda da çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır. Bu teknoloji farklılıkları da motor gücünün arttırılmasında bize yardımcı olmaktadır. Nedir bu farklılıklar derseniz. Atmosferik motorlarda kullanılan enjeksiyon sistemleri ve boğaz kelebeği çeşitleri diyebiliriz. Atmosferik araçta chip tuning işlemi bu teknolojilere göre değişiklik gösterir. Bu teknolojilerden faydalanarak motordaki güç ve tork artışı %15’lere kadar çıkmaktadır. Tabi tek avantajı bununla sınırlı değildir. Sayfayı okumaya devam ederseniz atmosferik motorda chip tuning hakkında aklınızdaki bütün soru işaretleri kalkacağına eminiz.
*Chip Tuning hakkında bilgi almak için Yalova Chip Tuning sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
*Aracınızın güç artışını hesaplamak isterseniz Chip Tuning Güç Hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Atmosferik Motorda Chip Tuning – Kullanılan Teknolojiler
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi atmosferik motorlarda enjeksiyon sistemleri ve gaz kelebeği sistemleri farklılık göstermektedir. Enjeksiyon sistemlerinde ki farklılıklar gücün ve torkun ne kadar artacağını belirlerken gaz kelebeği çeşidi ise pedal hassasiyetine karar verecektir. Konunun daha net anlaşılması için bu teknolojileri inceledikten sonra konuya devam etmek daha anlaşılır olacaktır. Dediğimiz gibi aklınızda soru işareti kalmasını istemiyoruz.
Atmosferik motorlarda kullanılan enjeksiyon sistemleri:
-Tek noktadan enjeksiyonlu benzinli atmosferik motorlar: Bu sistem eski karbüratör sistemine benzer. Üretildikten sonra kısa bir süre kullanılmış ve yeni gelişen teknoloji ile birlikte vazgeçilmiştir. Yakıt, boğaz kelebeği üzerinden emme manifolduna verilir ve hava ile karışan benzin motora emme sübaplarının açılması ile verilir. Bu sistemlerde chip tuning işlemi uygulanmaz.
-Çok noktadan enjeksiyonlu benzinli atmosferik motorlar: Çok noktadan enjeksiyonlu motorlarda düşük basınçlı benzin pompası her bir silindirin emme sübabı öncesine bağlantılıdır. Emme zamanı gelen silindirde emme sübabı açılır ve o silindire ait enjektör benzini silindire giren havaya püskürtür. Daha sonra hava yakıt karışımı sıkıştırılarak yakılır. Bu sistemlerde güç artışı sağlanmaktadır fakat artış sınırlı olacaktır. Chip Tuning işlemi sonrası güç artışı %5 ile %10 arasında kalır.
-Direk enjeksiyonlu benzinli atmosferik motorlar: Direkt enjeksiyonlu benzinli motorlar mantık olarak dizel motorlara benzer. Bu motorlarda yüksek basınçlı yakıt pompası vardır. Yüksek basınçlı yakıt pompası, sıkıştırma periyodu sırasında benzini silindirlere püskürtür. Bu sayede yüksek basınçtaki benzin daha iyi pulvarize olur ve yanma daha güçlü ve temizdir. Bu tip enjeksiyonlu motorlarda chip tuning işlemi sonrası güç artışı %15’lere kadar çıkacaktır.
-Dizel atmosferik motorlar: Atmosferik Dizel motorlarda %15’e varan güç artışı sağlanacaktır. Bu tip motorlarda yüksek basınçlı yakıt pompası enjektörlere yakıtı püskürtür ve silindir içerisindeki sıkışan sıcak hava sayesinde yanma kendiliğinden olur.
Atmosferik Motorlarda Kullanılan Gaz kelebeği çeşitleri:
-Elektronik boğaz kelebeği olan motorlar: Motor eğer elektronik gaz kelebeğine sahip ise gaz pedalına bastığımızda boğaz kelebeğine elektrik sinyali gider. Elektrik sinyali gelen gaz kelebeği açılacaktır. Bu da pedala ne kadar basarsanız kelebeğin o kadar açılacağı anlamına gelir. Peki elektronik gaz kelebeğinin chip tuning işleminde bize ne gibi fayda sağlıyor. Chip tuning işleminde gaz tepkimelerinin arttığını duymuşsunuzdur. Evet tam olarak bu noktada faydasından bahsetmek gerekir. Elektronik gaz kelebeği olan araçlarda enjeksiyon sisteminin çeşidine bakılmaksızın gaz tepkimeleri arttırılıyor. Bu sayede güç artışı kalkıştan itibaren her devirde hissedilecektir.
-Gaz telli boğaz kelebeği olan motorlar: Gaz telli gaz kelebeği gaz pedalına bir tel vasıtası ile bağlanarak çalışırlar. Yani çalışma şekli elektriksel değil mekaniktir. Bu da dezavantajları beraberinde getirmektedir. Gaz tepkimleri tamamen sizin pedala ne kadar bastığınızla alakalı olduğu için chip tuning işlemi sonrası gaz tepkimeleri değişmeyecektir. Güç artışı olacak fakat kalkışlarda bunu hissedemeyeceksiniz. Güç artışı orta ve yüksek devirlerde hissedilecektir.
*Boğaz kelebeği yani gaz kelebeği hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz gaz kelebeği çeşitlerini anlattığımız ve bize ait olan carstechnic.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Atmosferik Motorda Chip Tuning Zararlı mı ?
Chip Tuning işlemi ile atmosferik motorda güç artışı %5 ile %15 arasında olduğunu söylemiştik. İyi hazırlanan bir yazılım ile %15’lik güç artışından sonra motorun zarar görme ihtimali söz konusu olmayacaktır.
Atmosferik Motorda Chip Tuning ‘in Avantajları
- Öncelikle %5 ile %15 arasındaki güç artışı sayesinde araçtaki hantallık gidecektir.
- Maksimum tork ve güç değerleri daha erken devirlere gelecek ve belli devirlerde devam edecektir.
- Gaz tepkimelerinin değişimi sayesinde araç daha seri hareket edecek ve atikleşecektir.
- Güç ve tork artışı %15 ile sınırlı olduğu için motor kondüsyonuna bakılmaksızın motora zarar vermeyecektir. (Turbolu motorlarda motorun zarar görüp görmemesi motorun kondüsyonuna bağlıdır.)
- Yakıt harcamı miktarı kullanıma bağlı olsa da aynı kullanım koşullarında artmayacaktır.
Tavsiye veya bilgi almak için her zaman iletişim sayfası üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Diğer hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.
Merhabalar ,
2011 corsa D 1.4 tam otomatik benzinli aracım var. Ecu yazılımla ne kadar güç alabilirim ve bunun yakıt tüketimine artısı eksisi ne olur bilgi alabilirmiyim.
Sizin araç için güç ve tork değerlerinde %10 artış olacaktır. Yakıt ekonomisine artısı veya eksisi olmaz. Tam güç artışını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Renault symbol 2008 1.4 benzinli aracım vardır ecu yazılımla ne güç alabilirim
Burayı tıklayarak artış miktarını kontrol edebilirsiniz.